6.23.2010

Kuku majko, jebe mene Rajko


Koliko puta ste u životu uradili nešto protiv sebe, a da se nakon toga niste pokajali zbog svojih postupaka? Danima mi u glavi odzvanja Gandijeva iskazana misao "Šta god da radite u životu biće beznačajno. Ali je veoma važno za Vas da ste to uradili". Posmatrajući sve ono što se desilo u poslednjih nekoliko dana shvatih da sam deo priče o kojoj bih imao što šta da kažem, ali "za čije babe zdravlje". Raja utucana do jaja, polu pismena i/ili nepismena, ima snažno razvijen instinkt kojim isključivo zadovoljava potrebe svoje "guzice", a naš narod kaže "dok je leba biće i igara". Otuda moj strah dolazi. Vredi li bacati bisere pred svinje? Gluvi, ne čuju. Nemi, ne zbore. Slepi, ne vide. A mnogo ih je danas. Pohlepa i laž postadoše pokretačka snaga modernog čoveka spremnog na sve zarad malo slave i koju paru više.

Neka ovo bude pisanije o onome vremenu što je iza nas dok u njemu živimo.

"Tri "sokola" napustiše jato kako bi istom ukazali da leti u pogrešnom smeru. Sedoše "sokolovi" i misliše i "e-mail" sastaviše. Poslaše ga, kao spisak želja lepih, jatu svome. Ovi se na njega posraše, a sokolovi se jatu vratiše i let u istom pravcu nastaviše. Jebo nam pas mater."

Kad kad pomislim da nam spasa nema, a onda kažem sebi kako nada ipak poslednja umire. Nada! Čija? Ko se nada? Onaj "predsednik opštine" koji za svaku odobrenu dozvolu za stambenu izgradnju dobije stan ili dva u zgradi? Onaj "poslanik" koji je ujedno i direktor "moćnog preduzeća", predsednik upravnog odbora "konkurentne firme" i vlasnik lokalne televizije? Oni biznismeni brokerskog mentaliteta u čijem su vlasništvu of šor kompanije i kompletna privreda zemlje u tranziciji? Onaj što "koferom" hapsi u okolini "morave"?
Koliko je samo gluposti u etru. Nemo, širom zatvorenih očiju, posmatramo šta nam se događa i kurcem ne mrdamo. Nazivaju "nas" očajnicima, destruktivnim misliocima pa čak i izdajnicima, samo zato što znamo ko su i šta su. Mnoge, moj prijatelju i moj neprijatelju, boli "paja". Znaju da mi ukažu na to kako sve ovo mogu napisati mnogo kulturnijei suptilnije, bez pogrdnih reči, a "njihovo" svakodnevno vređanje ih ne dotiče. U oči gledaju i lažu. Rade sve suprotno od onoga što obećaše. Učiniše sve da nam život zagorčaju uz svakodnevni "zabavno-informativni program". A mi? Mi zbunjeo i pogubljeno blejimo kao kakve srećne ovce na rosnoj livadi. Malo rosne trave na livadi osta, a ovaca je dosta.

Juče su pljuvali "orlove" što ih "ubiše" Ganci, a danas slave njihovu pobedu nad, kako ih nazavti zanju, "fašistima". Hteli bi i da stisnu i da prdnu. Dok se stiskaju, stomak ih boli. Ako prdnu, usraće se.

Pitam se, šta to još treba da nam se desi da bi shvatili da smo emotivno unakaženi i moralno osakaćeni. Postali smo ubice kreativnosti i gušači ideja. Reforme sprovode negativni autoriteti uz negativnu selekciju. Sve šta valja, ne valja. Toliko je laži da se istina ne čuje. Ko ovde ne poludi, taj normalan nije.

Kažu da na mladima svet ostaje, ali kako kada "mladih" nema.

"Malo kaza. Mnogo reče. Zamisli se i uteče."

6.12.2010

Mala princeza i Gordijev čvor


Nije mi strana informacija da će do kraja godine evro "ojačati" u odnosu na dinar te da će građani Srbije za isti davati min. 105 dinara bez problema. Realno, monetarna politika po principu "jaka valuta-slaba privreda" je neodrživa, ali postavlja se pitanje šta se krije iza svega što nam se događa poslednjih nekoliko godina. Pazi sad!
SAD polako "ufuravaju" u novu finansijsku krizu. Ona možda neće biti istoga inteziteta kao prethodna, ali svakako će imati "dobar" uticaj na trenutnu ekonomsku krizu. Ovoga puta nisu u pitanju stambeni, već studentski krediti. Recesija koja vlada u SAD, primorava svršene studente da se i dalje školuju. Zakon i kreditne mogućnosti sistema im to omogućavaju tako da mladi "ameri" udaraju kredit na kredit. Pitanje je kada će i ovaj spektakularan balon da pukne i izazove novi "cunami" na ekonomskoj sceni SAD, a zatim i sveta. S druge strane bare, EU se suočava sa posledicama globalne ekonomske krize izražene u "grčkom scenariju". Borba "glavešina" EU u cilju opstanka evropske valute može ugroziti planove tranzicionih zemalja jugoistočne evrope. Međutim, sve je izraženija politika SAD za integracijom ovih zemalja u EU. Zašto? Znamo da ove zemlje, u stanju u kojem su, mogu samo ugroziti funkcionisanje EU, a nikako doprineti njenom učvršćivanju. Koji su razlozi SAD i šta to SAD dobija slabljenjem EU? Obama je lično insistirao na posredovanju Turskog predsednika u rešavanju spora između Republike Srpske i ostalog dela BiH. Intezivno se radi na zbližavanju balkanskih naroda. Čak je i referendum u Sloveniji to pokazao. Crnogorski premijer se priprema za "ulazak" u NATO, a Kosovo više nije aktuelno pitanje čak ni u Srbiji. Takođe, Srbija posreduje u svim jačim regionalnim problemima kao garant trajnog rešenja. Tako je, srbijanski predsednik intezivno učestvovao u sporu Hrvatske i Slovenije, ali i RS i BIH. Svi ovi potezi ukazuju na ubrzanu regionalizaciju i pojačanu integraciju.
Politička situacija u Srbiji dobija na značaju usled monetarne nestabilnosti. I nakon nekoliko intervencija NBS na "tržištu", divljanje evra ne prestaje. Često se u javnosti mogu čuti pitanja ko i zbog čega kupuje evre? Sve se ovo događa u senci nestabilnosti u samom vrhu "giganta" srbijanske privrede, Delta Holdingu. Najpre smo imali najavu prodaje Maxi-ja, a zatim i odlazak podpredsednice Holdinga. Dugo pripreman odlazan Milke Forcan iz Delte usledio je samo nekoliko dana pred najavu intezivnog medijskog antimonopolističkog izlaganja predsednika Srbije i njegov povratak s Kipra. Poslednjih dana su se intezivirale i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać najavila je podnošenje krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u tajnom kartelskom sporazumu na osnovu kojeg su preuzete akcije nekadašnjeg trgovinskog preduzeća „C market“. Ona je medijima objasnila da je reč o "memorandumu", koji je svojevremeno upućen tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, a potpisnici memoranduma su Danko Đunić, Milan Beko, Miroslav Mišković i Slobodan Radulović. S druge strane, Luka Beograd i njeni osnivači, nama poznata ekipa, najavili su krivičnu tužbu protiv predsednice Verice Barać. Pritisci na "tajkune" u Srbiji postaju sve intezivniji i jači. Da li je "palica" ispala iz ruku vlasti u Srbiji ili su pritisci svetskih glavešina toliko jaki da se, posmatrajući zbivanja na političkoj sceni stiče utisak otvorene namere vlasti da se najzad suoči sa korupcijom i monopolom u Srbiji? Verujem, da je ovo još jedna "žvaka za ludaka" kako bi se odgovorni za ekonomski sunovrat zemlje što bolje spakovali i "zapalili". Priznajem, Baraćeva je u jednom od svojih intervjua napomenula da je leglo korupcije u Srbiji upravo Vlada Srbije. U necenzurisanom radu "Značaj strategije u sprovođenju tranzicije na primeru Srbije" sam opširno opisao ulogu ekonomskih eksperta u rešavanju kombinovane ekonomske krize. Ukratko, i oni duvaju u istu tikvu kao i vlast i teraju vodu na vodenicu lokalnih biznismena investicione kratkovidosti i snažnog brokerskog mentaliteta. Oni koji "kao" osporavaju monopole u Srbiji, upravo rade za monopoliste i nalaze se na njihovom platnom spisku. Ekonomisti koji iskreno rade na ovom problemu, pored demagogije "srbijanskih eksperata", postaju smešni i nekompetentni. Toliko je laži u etru da se istina nikako ne može čuti. Te laži se posmatraju kao istina, a istina zvuči kao laž. Čak i da ne zvuči tako, sve će uraditi da istina postane nortna laž.
Dakle, regionalizacija i ubrzana integracija "neevropskih" sistema i nemoralnih tvorevina na Balkanu u EU omogućila bi jačanje SAD koje su, i pored činjenice da su centar ekonomske krize, trenutno najstabilnije i najbezbednije mesto u svetu. Evropskoj Uniji oslabljenoj "banana" ekonomijama predstoji samo raspad u skorijem periodu, a nikako jačanje i prosperitet. Grčka ekonomija je išla putem kojim danas ide naša ekonomija. Šanse da nam se desi "grčki scenario" ne krije ni Ministar ekonomije u Vladi, Mlađan Dinkić, koji narod Srbije upozorava na teške godine koje nam slede. Plate su zamrznute, a jačanje evra ih topi. Izvoz skoro da ne postoji. Cene divljaju. Porez raste. Struja poskupljuje. I tu neće stati. Ipak, najveći problem u celoj priči je needukovana masa koja živi na ovim prostorima. Šta je rešenje za Srbiju? Gordijev čvor je nemoguće otpetljati. Mora se iseći.

PS: Nabacano jeste, ali drugačije nije moglo. Pokreni se.

6.01.2010

Hej Sloveni, još ste živi ... ali definitivno niste normalni


Kojem mentolu iz razvijenih ekonomskih zajednica je palo na pamet da otkopa i opet uzme da pali one stare i oronule buktinje s Jajca? Oni ih pale, a politička elita zemalja balkanskog poluostrva "duva li duva". Dakle neverovatno je ono što se poslednjih nekoliko nedelja dešava na ovim prostorima. Nemojte me shvatiti pogrešno jer ja jesam za regionalizaciju, ali da li verujete da je sa pojedincima koji nose titule "La presidente", moguće menjati stvari na bolje. Imam osećaj da je to prosto nevjerojatno.

Baš na dan koji je, prema pisanju nekih jugoslovenskih umova 50 godina kasnije, proglašen izmišljenim datumom, a mislim na "Dan mladosti", predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, odlučio je da poseti Srbiju. Ova vest je odjeknula tako snažno da pojedinima više ništa nije bilo važno osim da na svaki mogući način dovedu u pitanje "dobre namere" Bosanskoga lidera. La presidente na Srbija je brže bolje s Kipra "zapalio" pravo kod "brata" Dodika kako se isti ne bi šlogir'o. A ko je smirivao Harisa? Nije jednostavno, 18 godina kasnije, posetiti zemlju koju pojedini u BiH, a možda i sam Haris, smatraju zločinačkom i predstavljati svega 33,333% naroda (a pitanje je da li bi i toliko dalo podršku ovoj poseti).
Nije lako otići u zvaničnu posetu predsedniku "Clooney-YU" kada Vam "drugari" iz predsedništva, npr. Neubojša Radmanović, kazuju kako će se ta poseta tretirati kao nezvanična. Haris nije stigao da se kao čovek odmori od povratka iz Turske gde je zajedno sa La presidente bio kod brata Abdulaha na baklavi i orasnicama, a već mora da putuje negde drugde, i to u Srbiju, pod ogromnim pritiskom. Niko se nije pitao kako je Harisu Silajdžiću u srcu dok pakujući "koferče" (ko je pomenuo Ivicu Dačića, more?) razmišlja ko je sve pored Ganića na listi "otpisanih". Pamti će ovaj maj mesec Haris i po zbivanjima oko "Dobrovoljačke" ali i "posete" Ilije Jurišića zatvoru u Beogradu. Samo nekoliko dana kasnije, izložen pritiscima sa svih strana, dobro se nije i on sam šlogir'o kada je čuo da je bosansko-hercegovački entitet još nazivan i "Republika Srpska", posetio Ivo Josipović, predsednik na Hrvatsku.
Nije mi jasno zbog čega se tolika "intezivna nega" usmerava na premijera Srpske, a ne na predsedavajućeg predsedništva BiH (ili ti grupe predstavnika entiteta "Bosne i Hercegovine", "Herceg Bosne" i "Srpske" (uh al' bi mi sada dobro došla jedna Srpska ali kobasica i to u Chipsy čipsu)). Možda zato što je premijer Srpske, zbunjen onime što se dešavalo oko njega. BoTa je bio izjavio kako ide na "male konsultacije" sa Dodikom te da će "drobiti" o Istambulskoj deklaraciji i predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu, a ne o nezvanično zvaničnoj poseti Silajdžića Srbiji, što njega sigurno mnogo više interesuje nego li Istambulska deklaracija i Sarajevska "regionalizacija". S druge strane, Ivo želi suradnju i spuštanje tenzija između dva od tri konstitutivna naroda BiH, ali ne zna da li da ide prvo u prijedorsku župu Briševo ili u Sjekovac pored Bosanskog Broda.
Naravno, pored svih njih, BoTa ne zna di udara više. Oće predsednik da ni pošašavi. Te je u Turskoj, pa na Kipru, pa u Srpskoj, onda u Hrvatskoj, te u Sloveniju i sve za naše pare širi "bratstvo i jedinstvo" i "globalno pomirenje" u sred ovakvog "globalnog zagrevanja" kakvo nas je zadesilo poslednjih nekoliko dana. A kada sam video da pored rada na pomirenju Harisa i Dodika u suradnji sa Abdulahom od Turske, SAD i Velika Britanija traže da se srpski La presidente, kao najuticajnija osoba regiona, angažuje oko promovisanja Arbitražnog sporazuma izmedju Hrvatske i Slovenije, umalo se ja nisam šlogir'o. Opasan ovaj naš predsednik. Šteta što nije socijaldemokrata.


Vidite, čudne se stvari dešavaju u poslednje vreme. Meni je nešto ovde mutno. Magli mi se. Ali to može da bude zbog radi toga što su mi deca malo pre umazala naočare, a možda i od toga jer bo mi se muti na nagli pad temperature u toku "globalnog zagrevanja". Ukoliko nekome od Vas bude jasno šta se "kuva" u balkanskom loncu, javite mi. Bitiću Vam zahvalan jer ne mogu sve da "povatam". Pratiti "aferu Kofer", promociju "ekonomskog buma" DSS, pretnje "Dinkića" krizi, odlazak drage mi Milke Forcan, "ljuljanje" Maxija, rast inflatornog pritiska usled izbora Šoleta za guvernera i još dosta toga, verujte nikako nije lako... ali je j....o zabavno!!!
Umalo da zaboravim. I Filip od Mojtenegro je bio da vidi Dodika i usput su ćaskali o granicama. Opa bato. A Kosovo, to im ne smeta?

by Chile.