2.06.2010

Socijalne patologije i pojedinacne frustracije


Prosto se osecam toliko slabo i iscrpljeno u borbi protiv vetrenjaca koje simbolizuju sistem u ovoj zemlji snova i nocnih mora, da Vam to recima ne mogu opisati. Pitam se koliko cu i da li cu moci izdrzati u toj borbi iz koje svakako necu izaci kao pobednik i ako sam vec pobedio.

Ovih dana po autobusima i na TV prijemniku imao sam priliku da uochim jako interesantnu reklamu radio-televizije B92 i "drugara". Devojchica plavog oka, na plakatu, predstavlja zrtvu nasilja u porodici. Gradu Beogradu je potrebna jos jedna, treca sigurna kuca. Ona se finansira iz donacija i putem mobilne i fiksne telefonije od strane gradjana ovog grada. Nju finansiraju oni koji ne prave zrtve u svojoj porodici. Pitam se sta je resenje?
Drzava i njena ekonomska situacija dovode do egzistencijalnog sunovrata pojedinih gradjana i gradjanki Srbije. Neznanje i medijska tortura prouzrokuju pojedinacne frustracije koje se manifestuju nasiljem u porodici, mobingom na poslu, haosem u drustvu. Drustvo kao odgovor na nasilje u porodici donira sigurne kuce. Zrtve nasilja u porodice se sklanjaju u ove kuce gde su im najblize komsije zrtve nasilja u porodici. Tortura mozga ovih ljudi ne gubi vec dobija na intezitetu. A kako bi bilo kada bi se delikventi i isfrustrirani pojedinci, oni koji zlostavljaju i fizichki maltretiraju clanove svoje porodice skolonili u, za drustvo "sigurne kuce" ili kako ja volim da kazem, "zatvore".? Mozda tada ne bi bilo potrebe zrtve nasilja sklanjati iz svojih domova i trpati u sigurne kuce vec novcem od donacija pomoci njihov povratak u normalan zivot dok "stoka" otplacuje svoj greh tamo negde u, za mene, sigurnoj kuci chuvanoj od strane organa reda i mira. Da li je ovaj problem, kao i mnogi drugi, postavljen naopacke i da li se izgradnjom sigurnih kuca resava problem izazvan delovanjem mediokriteta ovog zasigurno i tek kako bolesnog drustva? Da li Vama kao pojedincima, smeta sto Vas na skoro svakom koraku, prave budalama ili ste tolike budale da ovakvo ponasanje sistema ni ne uvidjate?

U civilizaciji kakva je izvan nasih granica i sistemima kakvi vladaju u zemljama zapadnog sveta, odvajanje od porodice, mame i tate, otpocinje vec sa navrsenih 17 godina. Tacnije upisom na neki koledz, ili pocetkom radne karijere. Ukoliko se zivot u porodicnoj zajednici nastavi nesto duze, roditelji jedva cekaju da ih deca napuste i otpocnu svoj zivot izvan porodicnog gnezda. U Srbiji, odvajanje od porodice otpochinje nakon, u roku zavrsenih, studija, u nekoj 29 godini zivota i to samo ukoliko pojedinac nadje sebi adekvatan i dobro placen posao. U suprotnom, mladi sa roditeljima zive do neke 39 godine i cekaju da ih roditelji napuste. Interesantno je sto ova socijalna patologija postaje normalnost u nasem drustvu. Naravno, za ovakvo stanje je opet kriva drzava i njeno bolesno drustvo koje ovakvo ponasanje politikanata kakvo je danas i kakvo je bilo u protekle dve decenije, beskonachno dugo tolerise. Postavlja se pitanje moralnog stanja drustva i njegove snage da se suprotstavi pretnjama politichke elite Srbije. Da li ovo drustvo ima snage i mozga da se odupre politichkoj torturi vlastodrzaca u Srbiji? Milosevicev sistem je ubijao ljude (ratovi, politicka ubistva, ubistva na demostracijama, ubistva po ulicama gradova Srbije, ubistva po klubovima, hotelima, poslasticarnicama). Ovaj sistem Vas ne ubija. Ovaj sistem Vas primorava na samoubistvo. Najpre Vas socijalno i egzistencijalno satanizuje dovodeci Vas do same ivice, mesta gde prestaje zivot i pocinje smrt. Sigurno gresim. Ne. Znam da gresim.

Rezultati politichke elite se ne ogledaju u prividnim i neiskrenim evro integracijama vec u postovanju i sprovodjenju zakona izradjenih po evropskim standardima. Nasa vlast znoj proli da nas uvede u EU, a s druge strane po Srbiji gradi sigurne kuce, narodne kuhinje, stanove za rome,megamarkete, trzne centre i sta sve ne. Gladni, goli, prebijeni, mobingovani, iscrpljeni, egzistencionalno satanizovani, moralno upropasceni, eticki unakazeni, moj narod i ja hrlimo u siroki zagrljaj Evro unije noseni idejom da ce nam tamo, sa sveyajedno ovim smradovima na vlasti, biti bolje. Jedini problem je sto sa ovim smradovima nema sanse da udjemo u EU, a ako se kojim slucajem to i desi onda nesto nije ok sa EU.

Imao sam prilike da saradjujem sa raznim ljudima. Politika je kurva, ali u Srbiji politika je nesto vise. Nesto sto se ne moze opisati recima. Na nju se pojedincima "dize". Ego i kompleksi nize vrednosti su karakteristike koje krase nase politikante, i one poznate i one manje poznate. Mladi u politiku ulaze zbog kinte i slave, posla i moci. Ne zele oni bilo kome pomoci. Cast izuzetcima kojih je sve manje i manje. Nas narod kaze da sve dolazi iz doma ili porodice. Onda mi je sve jasno. Bolidi radjaju decu i prave ih bolidima. Sto vise bolida to bolja vlast. Znate sta? Moza je krajnje vreme da dignem sidro jer se voda odavno pretvorila u proliv. Govana svuda preko glave. Boljim se da ce moja "nojeva barka" sa se utopi, a mi svi udavimo u govnima. Dragi moji prijatelji, sacekajmo jos malo, jos samo malo, a onda, eto 'govnima' govna. I ne zasluzuju bolje.

PS> Ovih dana cujem price kako kopiram "velikog mislioca" i "idejnog vodju" pokreta u pokretu. Plagijator, manipulator, inicijator,degustator, imitator, ... i ventilator sam Vam ja. Naravno, ne dotichu mene sve te price jer nije bitno sta se pricha vec ko prica. Volim "Srbiju" jer ona ne voli mene.

4 коментара:

  1. Анониман2/07/2010

    Ovo je genijalno. Bravo.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2/08/2010

    Onako .
    R. Marija

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман2/08/2010

    Gospodine Pavicevicu cini mi se da je ovo jedan od do sada najboljih textova koje ste napisali. Zaista se divim Vasoj hrabrosti i snazi da prkosite sistemu u ovoj zemlji. Kamo srece da nam je vise takvih gradjana i gradjanki. Zelim Vam svako dobro u daljem radu. Veliki pozdrav. Dr Milos Simeunovic

    ОдговориИзбриши