2.02.2010

Funkcionalno funkcionalan


Shvatih da polako postajem neko koga ovaj sistem oduševljava u potpunosti. Naravno, ne bi ovaj sistem funkcionisao tako dobro da nema izuzetno dobre funkcionere. A opet ni oni ne bi bili tako izuzetni da široke narodne mase nisu otvorenog uma i širokog pogleda. Narod fenomenomenalno egzistira u ovakvom sistemu. Narodu nije ni potrebno bolje. Narod ne zaslužuje bolje. Evropska unija nije cilj koji moramo dostići. Integracije nisu nešto što nam je nužno potrebno. Edukacija se u potpunosti pokazala nepotrebnom. Potrebno je biti samo dovoljno glup da bi bio dovoljno pametan. Što gluplji to pametniji jer jedino takav može uspeti u sistemu gde su pametni neuspešni. Dovoljan je brzopotezni kurs iz managementa ili završen privatni faLkutet i on je na konju, a magarci oko njega. Ko im je kriv što završavaju škole koje nisu profitabilne.
Nego, to nije sve. Onda je neophodno da ima tatu koji ima prijatelje među funkcionerima ove funkcionalne države u kojoj sve funkcioniše po principu tamte za kukuriku. Tata mu nađe posao u javnom sektoru. Na poslu mu nađe i kolegu koji ne zna gde je šupalj ali je glasno-govornik i tu je da drugima zbori kako je on neviđeno inteligentan i pametan, neko bez koga ovaj sistem ne može da funkcioniše funkcionalno. Tada shvati da postaje suština funkcionalizma.
Kinta dolazi sama od sebe. Tu su i dodatna primanja (upravni odbori, mito, korupcija, sukob interesa). Žurke i prijemi. Tapšanje po ramenu. Neki put i po bulji. Riba ko salate. Sve same nadmetačice na audiciji za Zvezde Granda. Cepanje bruseva i gaćica. Navata se i po koji frajer. Kupanje s ortaKima na zemba. Krmljanje po lepim restoranima. Gostovanje u javnom servisu Srbije i javnim kućama Srbije. Sve jedno je. U svakom slučaju nekoga karaju. Letovanja i zimovanja na raznoraznim destinacijama. Nije bilo ni potrebe boriti se za beli "Ševeningen". Shvate na kraju da i nije loše raditi u javnom sektoru. I ono što je javno ustvari je tajno. Puste info na javnom servisu kako se slavina polako zatvara, a njima keša nikad više. Opet info da se plate odmrzavaju, a njima toplo. Misle taman je to to, kad ono povišica od ostvarene dobiti. Narod platio i preplatio pa vele "Koj gu je baja?" Nema krize u javnom sektoru. Raditi u javnom sektoru je benificija tako da je neophodno uvesti im i benificirani radni staž.
Najlepše je doći na posao i dići noge na sto. Jebe im se za posao. Marva čeka. I neka čeka. I treba da čeka. Pravi redove. Štrajkuje. A njih boli paja. Znaju da marva ne zaslužuje bolje. Marva je marva. Piju se kafe, Coca-Cola, sokići. Malo se i šmrkne. Nabode se po nešto na čačkalicu, a padne nešto i na "paju". Uradi se nešto reda radi da ne iziđe da se na poslu samo ladi. Kolege su sve partijski prijatelji i nađe se po neki koalicioni partner. Neki put se malo pokače ali to je onako, beZeze.
Sve u svemu dobro je biti deo sistema. Sistem je tu da bi sistematski eliminisao protivnike i okupljao široke, glupe, narodne mase. Nisu oni s njima ovce čuvali ali znaju dobro da su ovi 'vamo ovce. Jednostavno, u sistemu je samo neophodno da funkcionišeš. Nije potreban mozak već televizor i na njemu par programa. Pink je obavezan, a od skoro i Palma. Sve informacije stišu od glavnih funkcionera, s vrha, a na njima, "mališanima tj. pionirima" je samo da budu dovoljno funkcionalno funkcionalni funkcioneri.
Ah, šta htedoh da kažem ovim textom?

5 коментара:

  1. Анониман2/02/2010

    "Potrebno je biti samo dovoljno glup da bi bio dovoljno pametan. Što gluplji to pametniji jer jedino takav može uspeti u sistemu gde su pametni neuspešni." Ovo je genijalno. Svaka cast na textu.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2/05/2010

    Odprilike to je to .. Sta htedoh da kazem ...i zasto sam sve to rekao kada me niko nije pitao , ko sam ja sta radim ovde i sta imam od toga ...
    Svi sve znamo i svi sve vidimo , ali iz nekog razloga ne verujemo sebi i imamo neizostavan prekid u procesu razmisljanja. Sve se kaze ali se istina precuti.
    Tekst je odlican.Svidja mi se ritam texta,ali mislim da je tekst donekle napisan gorkom ironijom , jer iako je veseo i pitak propoveda jednu veliku gorcinu koja se geometrijskom progresijom iz dana u dan samo produbljuje i tezi ka beskonacnosti, divim se ljudima poput autora (koga ne poznajem licno), koji su pored sve svoje pameti ipak stojicki ostali ovde i jos uve vide trag "svetlosti na kraju tunela"...Sve pohvale autoru .

    ОдговориИзбриши