6.12.2010

Mala princeza i Gordijev čvor


Nije mi strana informacija da će do kraja godine evro "ojačati" u odnosu na dinar te da će građani Srbije za isti davati min. 105 dinara bez problema. Realno, monetarna politika po principu "jaka valuta-slaba privreda" je neodrživa, ali postavlja se pitanje šta se krije iza svega što nam se događa poslednjih nekoliko godina. Pazi sad!
SAD polako "ufuravaju" u novu finansijsku krizu. Ona možda neće biti istoga inteziteta kao prethodna, ali svakako će imati "dobar" uticaj na trenutnu ekonomsku krizu. Ovoga puta nisu u pitanju stambeni, već studentski krediti. Recesija koja vlada u SAD, primorava svršene studente da se i dalje školuju. Zakon i kreditne mogućnosti sistema im to omogućavaju tako da mladi "ameri" udaraju kredit na kredit. Pitanje je kada će i ovaj spektakularan balon da pukne i izazove novi "cunami" na ekonomskoj sceni SAD, a zatim i sveta. S druge strane bare, EU se suočava sa posledicama globalne ekonomske krize izražene u "grčkom scenariju". Borba "glavešina" EU u cilju opstanka evropske valute može ugroziti planove tranzicionih zemalja jugoistočne evrope. Međutim, sve je izraženija politika SAD za integracijom ovih zemalja u EU. Zašto? Znamo da ove zemlje, u stanju u kojem su, mogu samo ugroziti funkcionisanje EU, a nikako doprineti njenom učvršćivanju. Koji su razlozi SAD i šta to SAD dobija slabljenjem EU? Obama je lično insistirao na posredovanju Turskog predsednika u rešavanju spora između Republike Srpske i ostalog dela BiH. Intezivno se radi na zbližavanju balkanskih naroda. Čak je i referendum u Sloveniji to pokazao. Crnogorski premijer se priprema za "ulazak" u NATO, a Kosovo više nije aktuelno pitanje čak ni u Srbiji. Takođe, Srbija posreduje u svim jačim regionalnim problemima kao garant trajnog rešenja. Tako je, srbijanski predsednik intezivno učestvovao u sporu Hrvatske i Slovenije, ali i RS i BIH. Svi ovi potezi ukazuju na ubrzanu regionalizaciju i pojačanu integraciju.
Politička situacija u Srbiji dobija na značaju usled monetarne nestabilnosti. I nakon nekoliko intervencija NBS na "tržištu", divljanje evra ne prestaje. Često se u javnosti mogu čuti pitanja ko i zbog čega kupuje evre? Sve se ovo događa u senci nestabilnosti u samom vrhu "giganta" srbijanske privrede, Delta Holdingu. Najpre smo imali najavu prodaje Maxi-ja, a zatim i odlazak podpredsednice Holdinga. Dugo pripreman odlazan Milke Forcan iz Delte usledio je samo nekoliko dana pred najavu intezivnog medijskog antimonopolističkog izlaganja predsednika Srbije i njegov povratak s Kipra. Poslednjih dana su se intezivirale i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije. Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać najavila je podnošenje krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u tajnom kartelskom sporazumu na osnovu kojeg su preuzete akcije nekadašnjeg trgovinskog preduzeća „C market“. Ona je medijima objasnila da je reč o "memorandumu", koji je svojevremeno upućen tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, a potpisnici memoranduma su Danko Đunić, Milan Beko, Miroslav Mišković i Slobodan Radulović. S druge strane, Luka Beograd i njeni osnivači, nama poznata ekipa, najavili su krivičnu tužbu protiv predsednice Verice Barać. Pritisci na "tajkune" u Srbiji postaju sve intezivniji i jači. Da li je "palica" ispala iz ruku vlasti u Srbiji ili su pritisci svetskih glavešina toliko jaki da se, posmatrajući zbivanja na političkoj sceni stiče utisak otvorene namere vlasti da se najzad suoči sa korupcijom i monopolom u Srbiji? Verujem, da je ovo još jedna "žvaka za ludaka" kako bi se odgovorni za ekonomski sunovrat zemlje što bolje spakovali i "zapalili". Priznajem, Baraćeva je u jednom od svojih intervjua napomenula da je leglo korupcije u Srbiji upravo Vlada Srbije. U necenzurisanom radu "Značaj strategije u sprovođenju tranzicije na primeru Srbije" sam opširno opisao ulogu ekonomskih eksperta u rešavanju kombinovane ekonomske krize. Ukratko, i oni duvaju u istu tikvu kao i vlast i teraju vodu na vodenicu lokalnih biznismena investicione kratkovidosti i snažnog brokerskog mentaliteta. Oni koji "kao" osporavaju monopole u Srbiji, upravo rade za monopoliste i nalaze se na njihovom platnom spisku. Ekonomisti koji iskreno rade na ovom problemu, pored demagogije "srbijanskih eksperata", postaju smešni i nekompetentni. Toliko je laži u etru da se istina nikako ne može čuti. Te laži se posmatraju kao istina, a istina zvuči kao laž. Čak i da ne zvuči tako, sve će uraditi da istina postane nortna laž.
Dakle, regionalizacija i ubrzana integracija "neevropskih" sistema i nemoralnih tvorevina na Balkanu u EU omogućila bi jačanje SAD koje su, i pored činjenice da su centar ekonomske krize, trenutno najstabilnije i najbezbednije mesto u svetu. Evropskoj Uniji oslabljenoj "banana" ekonomijama predstoji samo raspad u skorijem periodu, a nikako jačanje i prosperitet. Grčka ekonomija je išla putem kojim danas ide naša ekonomija. Šanse da nam se desi "grčki scenario" ne krije ni Ministar ekonomije u Vladi, Mlađan Dinkić, koji narod Srbije upozorava na teške godine koje nam slede. Plate su zamrznute, a jačanje evra ih topi. Izvoz skoro da ne postoji. Cene divljaju. Porez raste. Struja poskupljuje. I tu neće stati. Ipak, najveći problem u celoj priči je needukovana masa koja živi na ovim prostorima. Šta je rešenje za Srbiju? Gordijev čvor je nemoguće otpetljati. Mora se iseći.

PS: Nabacano jeste, ali drugačije nije moglo. Pokreni se.

Нема коментара:

Постави коментар