1.26.2010

Ponocno proseravanje


I ete ti ga na. Građani Srbije, zemlje seljaka na brdovitom balkanu, dobiše novoga patrijarha sa sve Audi 6. I on se, čovek od krvi i mesa, odmah prosro. Pitam se ko mu daje za pravo da gura nos i komentariše "suverenitet i teritorijalni integritet" samozvane i jednostrano priznate, ničim izazvane, nezavisne republike Kosovo. Patrijarh Irinej, koliko znam, nije član ni jednu partiju i ako simpatiše BoTu, a i ovaj njega. Voli čo'ek dobra kola i u to ne se mešam, ali nekako mi smeta da se On meša u politiku. Toliko bolida ima na političkoj sceni Srbije da nam još samo patrijarh fali. Mislio sam da je pukovnik Amfilohije jedini politikant u Sinodu SPC, kad ono "malo morgen". Tamo se izgleda dosta nji' bavi politikom. Dobro, dobro. Vladika Pahomije; on se bavi podmlatkom jer voli dečaci. Sveštenik Branislav Peranović se bavi s edukaciju, voli da primenjuje "alternativne" metode u lečenju ovi što se drogirau. I nađe se još po koj "vernik" koji ispunjava uslovi za ulazak u SPC. Dakle, dolazimo do zaključka da SPC okuplja veoma eminentne ličnosti iz raznih oblasti delovanja tj. poslovanja. Česti upadi crkve u politiku otkrivaju skrivene ambicije naših verodostojnika. Obzirom da su u poslednjih nekoliko godina polako počeli da gube na popularnosti, rešili su da je povrate po svaku cenu. A možda i nisu. Možda su oni uvek bili popularni, a mi to nismo znali. Mi seljaci ne ulazimo u detalji.
Kažu kako je nas novi patrijarh proevropski orjentisan, nešto kao Toma Nikolić, u stilu “I Kosovo. I Evropa.” …andere, andere, a riba!!! A riba? Riba, riba…posno. Kažu da je novi patrijarh izabran zbog kratkog roka trajanja. Ono kao, neće dugo jer ne jede ribetinu već svinjetinu i ne pije vino nego li pivo. Kažu zlonamernici i bogohulnici da ima i ružne misli kad malo otvori diznu, te da neće da živi na Dedinje u neku ukletu kuću gde onomad pobiše neke iz crkve, Gavrila i Vikentija. Ah, pa i on je čovek. Ima strahovi od duhovi i američki državljani. Duhovi su u kucu, a amerikanci odmah uz kuću. No, ne bi ja mlogo o “veseloj družini DB-ovaca” i prosvetitelja da me neko ne urekne,već bi malo da dokačim ovu “političku elitu” turim ih na …

Baš me iznenadio mali Mlađa (ljubi ga majka), predsednik stranke koja “vlada iz lada” bez glasačkog aparata (jebo ga tata) i živi kao imela na hrastu (naseo tastu). Oduševljen pobedom u Odžaci, čovek najavljuje veliki povratak ove male, a velike stranke, na političku scenu pokrajine s novim Sta-Tutom, akademijom i glavnim Novim Sadom gradom. Odvali ga Mlađa u Odžacima tako da se pušilo. Čestitamo. Blagodarim. Interesantno je da ova stranka sa 17 i kusur visokih experata nije upala u onih 500 političkih organizacija što neuspeše da registruju “politički auto” na ovu poslednju registraciju. Interesantno je i to da ministar “na zdravlje”, Tommy Milisavljević i nakon afere “Vakcina in Maxi” nezglajznu s foteljucu u zatvorsku samicu. Interesantno je b’e i to da Jelašić, guverner na NBS, pegla evro kako stigne, otvara i zatvara menjačnice kako mu se digne i povećava sebe platu kako mu se svidne. A o akcije na NIS neću ni da pričam. Ne se brukam. Tako, dolazimo do zaključka do kojega nije teško doći, da je ova stranka veoma interesantna te da ima mlogo interesenata u nju koji bi 'teli da očerupaju i ovo malo što ni je ostalo.

Pored nji, Naprednjaci napreduju izuzetno velikom brzinom, brzinski. Njini kadrovi polako počinju da se demokratizuju i dobivaju proevropsku viziju dolaskom BoTinog kadra. Eto tako onaj iz DS otišo u aps, a iz apsa u Naprednjake. Pogađate da gu je reč o Gorančetu Knezu na Zrenjanin. Drugi demokrata je Goranče Ješić, vojvoda na Indjiju odakle ni je ministar Dragin, kumče Borisovo, ljubi ga kum Šutanovac. I ako ove informacije nisu proverene, naš narod kazuje “di vatre ima, ima i dima” tako da zaključajte sami. U svakom slučaju, Toma napreduje u kadrovi tako dobro da su šanse da se demokratski sistem s njim promeni veoma male ili ih ni nema. Šta meni znači što će Toma da vlada kad sve viđenije demokrate pređoše kod njega, što tajno, što javno. Uz sve to, kruži priča da BoTa i Toma pravu novu vladu s kraja godine te da će odlučujući udarac da im zada Rasim, novi tas na političkoj vagi. Ostali mogu da ga puše i dok puše da se guše.

Eto. Politička scena se ukrupnjava. Narod boli glava, a pojedine i guzica. Ne zna se ko koga tu “kida”. Razvoj “narodnih kujni” po Srbiji ne jenjava. S te kuhinje ima da postanemo najslavniji kandidat za EU. Imam osećaj da Vlast radi na te kuhinje tako da ni one budu brend nešto k’o Egzit i Gucha.

Vidim ja da je več kasno i da od moje proseravanje nema ništa. Odoh da pustim novi CD mog omiljenog kant-autora Žike Obretkovića u pratnji s Pixi i zapalim koj cigar dok mi ne prođe serija “Selo gori, a baba se češlja”.

4 коментара:

  1. Brale, sto se tice Odzaka i izbora, odnosno velike pobede DS-a, mislim da je tu rec samo o promenama, bez obzira na posledice. Radikali su godinama bili dominantni u ovoj opstini.Sada se sve menja i DS jase sa njihovim kadrovima. OK, verovatno ce biti bolje nego sto je sada slucaj. Sa druge strane, iznenadjuje cinjenica da je G17 prosao cenzus. To samo govori da su gradjani glasali sve osim radikala, pa je dinkicizam ispao Kolateralna steta

    ОдговориИзбриши
  2. Ne; To je dokaz koliko je ovaj narod prso, koliko ima razvijenu politicku svest i koliko shvata sta mu se desava. Nije logicno da posle radikala pobedi DS. Zamisli da tamno gde je na vlasti DSS pobedi LDP. Boze naopako.

    ОдговориИзбриши
  3. Upravo to, manjak politicke svesti doveo je do politickog razmisljanja tipa "Glasanja za manje zlo", koje je vec godinama zastupljeno kod nas. U svakom slucaju, DS je neuporedivo bolje resenje, hteli mi to da prihvatimo ili ne. Sto se tice LDP i njihovog politickog delovanja, tu primecujem neverovatne oscilacije. Ono sto mi najvise smeta jeste njihova rezervna uloga za sve odluke vlade, sto svedoci da ova stranka jos uvek nije stasala u pravu, gradjansku u nepokolebljivu stranku, kakav je nekada bio GSS. Toga prijatelju nema.

    ОдговориИзбриши
  4. LDP - Ono sto mi najvise smeta jeste Milan Beko, a time i onaj kojeg su najpre pljuvali, a nakon toga, preko anketnog odbora Skupstine Srbije mu pomogli da sredi probleme sa Lukom Beograd, famozni Deltoni Mishko.

    ОдговориИзбриши