10.01.2009

Rtaći iz kićbloa


Ono što sledi u nastavku ove beleške je pilot verzija teksta koji bi mogao da izazove blagi potres u javnosti obziroma da je planirano da iz tri dela izađe u listu "Borba" i na blogu Pokreta SOLIDARNOST (dakle ovde), a znamo da je na snazi nakaradni zakon o informisanju. Ono što će te moći da pročitate u nastavku su delovi iz teksta na kojem sam radio nekoliko meseci.


"Još davnih 80-ih godina prošlog veka grupa „ortaka“ se dogovorila kako da podele i kupe Srbiju. Naravno, mnoge stvari su se dešavale u hodu, ali uspeh nije izostao. Veliki novac se slivalo i sliva se u njihove džepove odnosno u ofšor kompanije čiji su vlasnici dok se građani Srbije zanimaju stalnim senzacijama u medijskom prostoru Srbije i nacionalističkim igrarijama po adaptiranom scenariju Memoranduma. U takvim uslovima, ekonomija Srbije postaje ekonomija moralnog hazarda čije su osnovne karakteristike hiperinflacija, burazerska privatizacija, monopoli, korupcija, partijska svojina, apresiran devizni kurs, investiciona kratkovidost, stagflacija i dr."


"Jedan od vodećih ortaka u družini je direktor Delta Holdinga, firme u sastavu Kiparske ofšor kompanije Hemslade Trading Limited čiji vlasnik nije poznat javnosti Srbije i u čuje poslovanje državni organi i šira srpska javnost nemaju apsolutno nikakav uvid. Delta Holding je imperija i apsolutni gospodari privrede Srbije, a njihov kompletan prihod se sliva van zemlje na ofšor račune. Snaga ove imerije pokazala se tek nakon demokratskih promena, tačnije nakon atentata na premijera Srbije Dr Zorana Đinđića. Najveći uspon kompanije ostvaren je u vremenu kohabitacije DSS i DS. 2005 godine u novembru mesecu stvorena je Liberalno Demokratska Partija, Čedomira Jovanovića, čiji je glavni finansijer Milan Beko. Jedna od prvih kampanja ove stranke bila je napad na Miroslava Miškovića. Aktivnosti LDP u ovom pravcu trajale su do dana kada su Beko i Mišković postigli dogovor i ponovo postali ortaci. Nakon medijske hajke i pokušaja hapšenja Slobodana Radulovića te iste godine, Novafin S.A. postaje većinski vlasnik C Marketa, nekada najvećeg lanca marketa u Srbiji, a Radulović beži u Španiju. Novafin S.A. je ofšor kompanija iz Luksemburga čiji je vlasnik Beko. "


"Kupovinom akcija po ceni dvostruko nižoj od realne, država je izgubila najmanje 21 milion evra. Zemljište od oko 200 hektara na području Luke Beograd postalo je sporno onog trenutka kada se otkrilo da namere novih vlasnika nisu modernizacija Luke već nešto sasvim drugo. Promenom urbanističkog plana kojoj mora da predhodi promena republičkog plana, grad Beograd bi mogao biti oštećen za više od dve milijarde evra. Glavni uzrok nastalog problema je taj što se grad Beograd još 1975. godine nije uknjižio kao korisnik ovog dela priobalja jer bi se tada tačno znalo sa koliko hektara raspolaže. Nenad Popović, predsednik skupštine akcionara Luke Beograd, jednom prilikom je rekao da ugovor iz 1975. god. nikada nije pravno stupio na snagu zbog nedostatka saglasnosti ( inače Nenad Popović je član predsedništva Demokreatske Stranke Srbije i direktor ABS Holdinga, a bio je i predsednik Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije u Vladi Vojislava Koštunice). Ovaj spor čije rešavanje je preuzeo Anketni odbor Skupštine Srbije na čijem je čelu naravno član LDP-a, Dejan Ranđić (stranka koju finansira Milan Beko) koči veliki projekat srpskih biznismena i ortaka, izgradnju „grada na vodi“, novog stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao da nikne između marine „Dorćol“ i Pančevačkog mosta na zemljištu od oko 96 hektara. Borba oko zemljišta počela je istovremeno sa najavom da će izmenama Generalnog plana područje koje obuhvata 480 hektara, od marine „Dorćol“ do Ade Huje, sadašnja industrijska zona biti prenamenjeno u stambeno-poslovnu zonu. Kao i svi do sada i ovaj proces ili spor je farsa, a epilog je poznat: rešenje u korist Miroslava Miškovića."


"Nakon atentata na premijera, nekoliko meseci kasnije počinje hajka na DS (sukobi unutar DS doveli su do stvaranja G17+, decembra 2002, a kasnije i LDP, novembra 2005, stranaka u vlasništvu Miškovića i Beka). Mlađan Dinkić političku slavu dobija udarom na dugogodišnjeg prijatelja Miroslava Miškovića, bivšeg Ministra policije, Dušana Mihajlovića i njegovu kompaniju „Lutra“. To su prvi udari na Vladu Zorana Živkovića. Sukobi između DS i G17+ jenjavaju nakon „političke eliminacije“ nekoliko političkih barikada unutar G17+ i DS među kojima se izdvajaju Dušan Petrović, Slobodan Gavrilović, Ksenija Milivojević, Goran Paunović, Miroljub Labus, Čedomir Antić i dr. Dušan Petrović se među prvima suprotstavio ideji Miškovića o udruživanju G17+ i DS. U G17+to je bio Miroljub Labus koji kasnije potkupljen odlučuje da se povuče sa mesta predsednika stranke, a kasnije i iz stranke. Nesmemo zaboraviti aferu Erikson. Miroljub Labus nekoliko meseci kasnije postaje jedan od glavnih ekonomskih savetnika Miroslava Miškovića. Preuzimanjem G17+, Dinkić otvoreno radi u interesu Delta Holdinga koji postaje i glavni finansijer stranke. Tako G17+ postaje vlasništvo Miroslava Miškovića, a priča o „skladištenju“ novca na Kipru koju je Mlađan davno započeo, potpuno izumire. Osetivši novac i „ljubav“ svog ujaka, Mlađan postaje politička ekspozitura Miroslava Miškovića. "


"Najpre je udario na Radulovića koji nakon dojave iz MUP-a, napušta Srbiju i odlazi u Španiju. Zatim je usledio udar na Večernje novosti. Mišković pozajmljuje pare Milanu Beku kako bi ovaj mogao da kupi ovaj list. Počinje izrežirana hajka na Manojla Vukotića o čijoj „nevinosti“ ne želim da pišem. Glavni u ovoj hajci bio je školski drug Mlađana Dinkića, policijski savetnik Mladen Spasić, „glava“ Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pri MUP-u Srbije."


"Umalo da izostavim udar na Bogoljuba Karića, jedinog konkurenta Miškoviću. Otimanjem „Mobtela“ i njegovom prodajom, onemogućavanjem da Karić učestvuje na tenderima i stavljanjem Bogoljuba i Sretena na poternicu, Mlađan stavlja tačku na ovu priču. U svemu ovome ima i ironije. Ivana Mišković je supruga sinu Sretena Karića. Interesantan je i slučaj Brašnjević. Mišković je od Mike Brašnjevića tražio da mu isti pokloni BIM Slavija, a da mu ovaj sredi da ga puste na slobodu. Iz nekog razloga, Brašnjević ovo odbija. Nekoliko dana kasnije pronađen je obešen u svojoj zatvorskoj ćeliji."


"Jugohemiju, preduzeće čiji je danas većinski vlasnik Delta Holding, nekada je vodio G-din Jovan Mileusnić, ex predsednik Privredne komore Srbije. I danas ovo preduzeće vodi Mileusnić, ali Smiljka Mileusnić Adžić, ćerka Jovana Mileusnića i sestra Milke Forcan, ex Mileusnić, potpredsednice Delta Holdinga i direktorke Delta M. "


"Tada se pojavljuje i Petar Matić, direktor imperije MPC d.o.o., firme najpre registrovane u Hrvatskoj, a kasnije premeštene u Srbiju. Matić je javnosti poznat kao vlasnik zgrade CK i TC Ušće, velikog broja nekretnina u Beogradu (zgrada na uglu Bulevara Kralja Aleksandra i ulice Kneza Miloša, Hotel Mr. President i dr) ali i kao jedan od partnera Marka Miloševića 90-ih godina u švercu nafte, alkofolnih pića i cigareta. Nakon petooktobarskih promena Matić i Miodrag Kostić kupuju zgradu CK na Ušću koju zatim prodaju jednoj slovenačkoj firmi. Kasnije je Matić od istih kupuje, renovira i rentira. Ovaj srpski biznismen je daleko od očiju javnosti. Ne pojavljuje se u medijima, ne daje izjave niti intervjue i pre će te videti zmiji noge nego li njegovu fotografiju u nekom od medijia. Tu je, a kao da nije."


"Interesantno je da pored Mileusnića u Privrednoj komori Srbije sede i Željko Mitrović, direktor Pinka (vlasnik TV Avala čiji prvi direktor postaje Srđan Đurić, ex-sekretar za informisanje u Vladi Vojislava Koštunice) i Zoran Drakulić, direktor YU Pointa, član predsedništva DSS-a i nekadašnji kandidat za gradonačelnika Beograda.O njima malo kasnije."


"...Dragan Đilas, vlasnik je medijskog prostora Srbije i koliko se zna, za sada dve građevinske firme u Beogradu. Postoji priča da će njegova firma biti izvođač radova na zemljištu Luke Beograd. "


"...Dragan Šutanovac, Ministar odbrane u Vladi Mirka Cvetkovića je i kum Borisa Tadića. Terete ga za odavanje državne tajne u vezi sa Miladinom Kovačevićem od kada se i odnosi između njega i Tadića polako zamrzavaju.To je jedan od razloga zbog kojeg ovog čoveka više nema tako često u medijima."


"...Saša Dragin, kumče Borisa Tadića i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Mirka Cvetkovića zajedno sa Goranom Pajtićem otvoreno lobira za autonomiju Vojvodine. Sve je izvesnije da sukobi unutar DS prete da dobiju državni epitet i postanu državni problem. Problemi oko statuta Vojvodine predstavljaju uvod u nove političke i nacionalne sukobe. Razlog ovakve politike je kontrolisanje novca iz Vojvodine, ali i kriminalnih radnji pojedinih tajkuna. "


"Svedoci smo da EPS u poslednjih nekoliko meseci zbog ne izmirenih dugova preuzima kapital preduzeća dužnika. Država privatizuje samu sebe. Ovakvi potezi savetnika u Vladi Srbije stvaraju uslove da budući vlasnik EPS-a dobije više nego što će platiti. Poseta predsednika Rusije, Dmitrija Medvedeva zakazana u oktobru, jednim delom biće početak pregovora prodaje ovog srpskog giganta koji danas nema novca da isplati plate zaposlenima. Najveći dužnik EPS-a je sama država."


"Scenario štrajkova u JAT airlinesu trebao bi da dovede do prodaje ovog preduzeće po principu "na doboš". Sinhronizovane akcije rukovodstva, sindikata i vlasti ovo preduzeće dovešće do potpunog kolapsa te njegove privatizacije za bud zašto. Naravno, pre toga će uslediti otpuštanja kako bi se broj zaposlenih sveo na normalan za optimalno poslovanje"


"Samo u poslednjih nekoliko meseci od kada je na snazi odluka o nezapošljavanju u jovnom sektoru i drđavnoj administraciji, samo u Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomije zapošljeno je više od 50 radnika, uglavnom mladih ljudi, sve sa namerom da se broj poveća kako kad od nove godine pošne "seča" sve bude isto, a oči MMF budu donekle zamazane. Scenario čiji je tvorac Dinkić ima za cilj očuvanje socijalnog mira uz mogućnost ispunjavanja uslova MMF-a. Još samo da su ovi budale pa da im upali."


Autor

3 коментара:

  1. Анониман4/24/2010

    Vidite , dragi Zeljko , trenutno je aktuelno poslednje ili predposlednje "zamazivanje " ociju podelom subvencionisanih kredita od 300 000 dinara, koji ce gradjani nesumljivo korisititi da bi se prehranili. MMF je objavio da u narednih 2 godine nece biti priliva novca ka Srbiji ( izjavio Drakulic , na b92). Matematicki gledano ulazimo po svemu sudeci u pravu "zemlju cuda" ... Tadic je danas izjavio da vlada ima plan ... sto je super za cuti obezglavljenoj masi , ali bilo da smo ovce ili zombiji , postoji nesto sto niko ne moze da zanemari - najjaci je onaj koji nema sta da izgubi , trenutno je registrovanih takvih oko 900 000, a brojke svakodnevno rastu ...
    Pali su i Rim i Egipat svojevremeno , pa sta je onda sacica umisljenih vladara jedne vec izmucene zemlje. Vreme jednostavno vise nije na njihovoj strani.
    Eto , malo sam se i ja raspisala a zapravo sam htela da Vam kazem , delo je nesto sto je vecno.
    R. Marija

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Marija, hvala Vam. Potpuno sam u toku. U svom magistarskom radu "Značaj strategije u sprovođenju tranzicije na primeru Srbije" sam pisao o tome kako Dinkić planira da poveća potrošnju u Srbiji i između ostalog o famoznim kreditima. Odlazak Jelašića je inicijalna kapisla raspada sistema i ekonomske politike zasnovane na monetarnom modelu "jak kurs-slaba privreda". Srbija ide u pogrešnom pravcu. Demografski smo stari, moralno osakaćeni, needukovani, nesolidarni...postali smo stoka.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман12/10/2010

    Plasim se da je ovo samo jos jedan juris na vetrenjace.
    Uostalom, vreme je uvek bilo najbolji pokazatelj.

    ОдговориИзбриши